Du er her: Hjem / Grieg Force / Grieg Force nyheter /

GIBØENS BRUREMARSJ, OP. 72
05. november 07

Ukens verk er hentet fra Grieg Force-utøver Ingfrid Breie Nyhus' ferske, kritikerroste CD hvor hun spiller slåttene fra opus 72 i en ny versjon basert på voksrullopptak av spelemannen Knut Dahle, som var Griegs kilde. Platen er spilt inn på Griegs eget flygel på Troldhaugen, og den inneholder også slåttene spilt på hardingfele av Åshild Breie Nyhus.
 
 
Ukens verk er et samarbeid mellom Grieg 07 og Simax Classics. 
 
Knut Dahle (1834-1921)  var selv elev av  spelemannen Håvar Gibøen. På sine eldre dager så Dahle at tradisjonen var i ferd med å dø ut, og han tok kontakt med Edvard Grieg for å få ham til å skrive ned på noter de slåttene Dahle kunne:
 
"Herr Edvard Grieg (…) Da jeg er en eldre nasjonal felespiller som har lært nøyaktig å spille av de gamle gode spillemennene, Myllarguten og Håvard Gibøen og flere, har jeg lenge grublet på om de ikke kan bli spillt etter noter, slik at de ikke blir borte når spillemennene dør. (...) Når jeg er borte blir slåttene også borte, det som blir spillt nå er anderledes.Vil de være god å skrive til meg å si om de har interesse for de gamle slåttene eller om de kjenner en annen som har det. Hilsen med megen aktelse. Ærbødigst Knut Dahle Tinn i Telemarken."
 
Grieg ble meget begeistret, og fikk fiolinisten, dirigenten og komponisten Johan Halvorsen til å notere. Resultatet ble grunnlaget for Griegs Slåtter, op. 72, utgitt i 1903.
 
Men notasjon av folkemusikk byr på mange utfordringer, og i ettertid vet man at det var mange detaljer i Dahles spill som Halvorsen noterte på en mangelfull måte. 
Professor og spelemann Sven Nyhus satte seg ned og lyttet til gamle voksrullopptak av spillet til Knut Dahle og sønnesønnen Johannes. Basert på dette har han utarbeidet en revidert utgave av Griegs op. 72.

Sven Nyhus' døtre har med sin folkemusikalske bakgrunn og klassiske trening spesielt gode forutsetninger for å tolke denne musikken. Ingfrid Breie Nyhus (f. 1978) har studert klaver i Oslo, Helsinki og Hannover, har vunnet en rekke priser, bl.a Den Norske Solistpris i 2005, og er en av Grieg 07s «Grieg Force-musikere». 
 
Åshild Breie Nyhus (f. 1975) er fjerdegenerasjons felespiller i sin familie fra Røros, og har også røtter i Hallingdal. Som solist på hardingfele har hun vært engasjert av flere symfoniorkestre i Norden. Utøvelsen av den folkemusikalske arven på fele, hardingfele og nyckelharpe kombinerer hun med virksomhet som klassisk fiolinist og bratsjist, i Oslo Filharmoniske Orkester og Det Norske Kammerorkester.


Ingfrid og Åshild Breie Nyhus på Troldhaugen 
 

Spelemannen Knut Dahle.  Foto: Chris Engell © ub.uib.no
 
Ingfrid og Åshild Breie Nyhus på Troldhaugen
 
 
ARKIV:
31.12.07 Ukens verk ønsker et sprudlende, godt nyttår med årets aller siste lydfil: No. 1 "Allegro marcato" fra Norske danser op. 35, som Grieg skrev sommeren 1881 i Hardanger. Geir Botnen og Jens Harald Bratlie spiller firhendig piano. Grieg07.no takker Simax Classics for et flott samarbeid og håper mange er blitt inspirert til å utforske både komponisten og alle de eminente utøverne videre.

10.12.07 Ukens verk er hentet fra "Lyrisk suite", en orkesterversjon av Griegs lyriske stykker. Vi hører "Gangar" og "Troldtog", begge fra femte hefte. Norrköping symfoniorkester fra Sverige spiller, dirigert av Ole Kristian Ruud. CDen heter "Nordic Masterpieces" og finnes hos Simax Classics.

04.12.07 Ukens verk er en sang fra begynnelsen av Griegs opusliste. Teksten er av Adelbert von Chamisso (1781-1838), som også har skrevet "Frauenliebe und Leben", liedkretsen som Robert Schumann har tonsatt. Marit Osnes Aambø synger, med Graham Johnson på piano. CDen heter Grieg, x, Grainger og finnes hos Simax Classics.

25.11.07 Melodien i ukens verk er en ballade, som er en betegnelse på noen av de eldste norske folkevisene. Grieg har blant annet arrangert den i op. 30, "Album for mannssang". Her hører vi en versjon for obo og orgel, med Brynjar Hoff og Kåre Nordstoga. CDen "Gabriel's oboe" finnes i Simax Classics' nettbutikk.

19.11.07 Ukens verk er en marsj hentet fra orkestersuiten "Sigurd Jorsalfar". Opprinnelig var dette scenemusikk til et skuespill av Bjørnstjerne Bjørnson som ble framført ved åpningen av Nationaltheatret i Oslo. Senere omarbeidet Grieg musikken for fiolin og orkester. Arve Tellefsen og Trondheim Symfoniorkester spiller, fra Simax-CDen "Ole Bull - en norsk pionér".

12.11.07 Edvard Grieg og Henrik Ibsen møtte hverandre første gang i 1865 i Roma. Over ti år senere skrev Grieg ukens verk, som én av seks sanger til Ibsens tekster. Samme år var det premiere på Peer Gynt i Kristiania, som Grieg hadde slitt med i over et år uten å bli helt fornøyd. De seks tekstene er tunge, mørke stemningsbilder. Baryton Per Vollestad synger.

05.11.07 Ukens verk er hentet fra Grieg Force-utøver Ingfrid Breie Nyhus' ferske, kritikerroste CD hvor hun spiller slåttene fra opus 72 i ny versjon, basert på voksrullopptak av spelemannen Knut Dahle, som var Griegs kilde. Platen er spilt inn på Griegs eget flygel på Troldhaugen, og den inneholder også slåttene spilt på hardingfele av Åshild Breie Nyhus.

Gå til arkiv


Klikk her for å få en utskriftsvennlig version av denne siden.Utskriftsvennlig version